1. lokakuuta 2012

Kirjablogistit tempaisevat plagiointia vastaan


En nyt ole tässä itse mukana, mutta tervemenoa huvittelemaan muiden blogien hämäysjuonilla:
"Suomalaiset kirjablogistit järjestävät flashmob-tapahtuman netissä. Noin 20 blogistia julkaisee vääristellyn kirja-arvion. Arvioissa vääristellään kirjojen juonta ja teemoja. Syy tempaukseen on blogitekstien lisääntynyt plagiointi. Kirjablogistit ovat huolissaan siitä, että koululaiset ja jopa tekstiammattilaiset kopioivat tekstejä blogeista.

Blogistit näkevät kävijäseurantatyökalujen avulla blogilukijoiden käyttämät hakusanat. Tilastot kertovat karua kieltä: kirjablogeista haetaan esseitä, mallivastauksia ja juoniselostuksia.

Tempauksen tavoite on herättää keskustelua plagioinnista ja havahduttaa opettajat ja lasten vanhemmat ilmiön yleisyyteen, vahingollisuuteen ja laittomuuteen. Toinen tavoite on muistuttaa plagioijille, ettei kaikkea netissä luettua voi ottaa todesta. Kolmas tavoite on ilkikurinen: jos joku koululainen todella kopioisi vääristellyn kirja-arvion ja palauttaisi tekstin opettajalle omana työnään, muistuttaisi tilanne jännittävästi Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta -kirjan alkuasetelmaa.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina työskentelevät kirjablogistit Kirsi Hietanen ja Minna Rytisalo ihmettelevät, että monet vanhemmat tietävät lastensa kopioivan tekstejä netistä, mutta eivät pidä sitä vääränä. "Kun kerran kysyin plagioinnista kiinni jääneeltä oppilaalta, mitä kotona oli sanottu, hän sanoi vanhempien vain todenneen, että älä jää kiinni seuraavalla kerralla", kertoo Rytisalo. Kouluilla ei ole yhtenäisiä käytäntöjä sen suhteen, miten tekijänoikeusrikkomuksesta kiinni jääneitä oppilaita rangaistaan.

Suomalaiset kirjablogit julkaisevat vuosittain yhteensä useita satoja kirja-arvioita. Arviot tavoittavat satojatuhansia suomalaisia lukijoita. Kirjablogit tuovat esille myös kirjoja, joita valtamedia ei arvioi. Näin blogit laajentavat kirjakeskustelua."

Vääristellyt kirja-arviot (tekstit julkaistaan klo 1.10.2012 klo 10):
Aho, Juhani: Rautatie - http://suketus.blogspot.fi
Austen, Jane: Ylpeys ja ennakkoluulo - http://luenjakirjoitan.blogspot.fi
Canth, Minna: Anna-Liisa - http://luminenomena.blogspot.fi
Canth, Minna: Työmiehen vaimo - http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.fi
Doyle, Arthur Conan: Baskervillen koira - http://bibliofile-x.blogspot.fi/
Fitzgerald, F. Scott: Kultahattu - http://www.psrakastankirjoja.blogspot.fi/
Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja - http://aitilukeenyt.blogspot.com
Haanpää, Pentti: Noitaympyrä - http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi
Härkönen, Anna-Leena: Häräntappoase - http://kirjasfaari.blogspot.fi
Kianto, Ilmari: Punainen viiva - http://bookingitsomemore.blogspot.fi
Kivi, Aleksis: Seitsemän veljestä - http://sbrunou.blogspot.fi/
Meyer, Stephenie: Houkutus - http://pigeonnaire.blogspot.fi/
Mitchell, Margaret: Tuulen viemää - http://kirjakissa.blogspot.fi/
Niemi, Mikael: Aivot pellolle - http://kannestakanteen.blogspot.fi/
Orwell, George: Eläinten vallankumous - http://kirjamieli.blogspot.fi/
Rimminen, Mikko: Pussikaljaromaani - http://ilsela.blogspot.fi/
Salinger J.D.: Sieppari ruispellossa - http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/
Shakespeare, William: Romeo ja Julia - http://sininenlinna.blogspot.fi/
Steinbeck, John: Hiiriä ja ihmisiä - http://kirjojenkeskella.blogspot.fi/
Waltari, Mika: Tanssi yli hautojen - http://hdcanis.blogspot.fi/

10 kommenttia:

  1. Haha, noitahan sitten plagioimaan :)
    Pitkän nenän saavat.

    VastaaPoista
  2. Minna, minähän joskus kirjoitin, että 'en tajua, miksi yhtäkkiä jotkut vanhat postaukseni ovat saaneet SATOJA lukijoita...' Kyllä minä sen aika pian tajusin.

    Minä en ehdi nyt mihinkään, sillä kaiken, kaiken muun päälle eilen tuli yllätysjuttu, joka vie aikaani. Paljastan sitten joskus...

    Kaunista, innoittavaa lokakuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos samoin, toivottavasti yllätys on positiivinen <3 (minäkään en ehtinyt tähän mukaan)

      Poista
  3. Huaa, en ollut huomannut että tällainen on meneillään ja menin jo typeränä kommentoimaan feikki-kirjoitusta :D

    Olen kyllä omankin blogini tilastoista huomannut, että kopsattavaa tekstiä etsitään esseisiin. Siksipä kirjoitainkin aina aika epämääräisesti. Sinänsä harmi, että omituisuuksia kirjoittamalla ei tietenkään voi pitää samalla tavalla yllä avointa keskustelua toisten kirjafanien ja -bloggareitten kanssa.

    Toivottavasti opettajat tarkastavat googlella aina pätkän eseesstä. Tuntuu keljulta ajatella, että oma teksti menee jonkun toisen piikkiin. Toinen puoli on se, että lukemani kirjat ovat niiiiiiiin hyviä, että toivoisin koululaisten lukevan ne ihan itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hupsista! se onkin mielenkiintoista millaista keskustelua tästä seuraa. kyllä mä uskon että opettajat tuntevat oppilaansa niin, että huomaavat ainakin suoraan kopuioidun tekstin. ja tylsäähän on todella se ettei siitä opi tai koidu iloa jos kopio.

      Poista
  4. Minäkin haksahdin Orwell-tekstiin! Seuraavana Blogiseurannassa olikin tämä; äkkiä vaan kommenttia deletoimaan.

    Itse en jaksa plagioinnista niin paljon välittää, että se vaikuttaisi arvosteluihini. Jos joku kopioi tekstini niin ihan karhunpalvelushan se hänelle itselleen on kun jää lukunautintoa vaille. Sitä paitsi uskon suomalaiseen opettajankoulutukseen sen verran, että kyllä ne opettajat huomaavat jos se analyysi vaikuttaa liian aikuiselta tai -jos tuntevat oppilaan- aivan väärältä. Ja ei niitä kirja-arvosteluja niin usein kouluissa tehdä, etteikö satunnaiseen googlaukseen olisi aikaa.

    Se tosin mättää, etteivät vanhemmat tee selväksi mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Miten teinille voisi antaa mitään vastuuta jos edes kotitehtäviä ei itse tee, ja mitä helvettiä niiden vanhempien päässä tuolloin liikkuu, kysynpä vaan?! "Älä jää seuraavalla kerralla kiinni"... ei helevetin kevät! Pelottaa ajatellakin, että nämä ovat sitten niitä tulevaisuuden päättäjiä, opettajia, tutkijoita... Tai ehkä opettajat voisivat kipauttaa plagioivia oppilaita julkisesti luokassa: lukea kopioitua kirja-arvostelua luokan edessä, antaa se vaikka luokan priimuksen nimiin ja kehua sitä maasta taivaaseen. Varmaan alkaisi itse tekijää korpeamaan. Ja siitähän saataisiin sitten keskustelua aikaiseksi plagioinnista ja ehkäpä kehittäisi muksujen empatiakykyäkin siinä sivussa. Saa ottaa vapaasti käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en myöskään ole omasta blogistani plagioimisesta välittänyt, eikä hakusanatkaan anna siihen erityisempää viitettä, mutta tiedän kyllä sitä tapahtuvan ja äikänopetkin siitä valittavat (ja kyllä ne opet niitä kopsauksia tosiaan huomaavat, eli siitä jää aika helposti kiinni).
      Mutta rangaistukset kai vaihtelevat aika paljon...ja toisaalta voi kai siinäkin miettiä vähän eroja että onko koko teksti suoraan vaan jostain napattu, vai onko palasia koottu useammasta lähteestä tai vaikka puolet omaa ja puolet lainattua...mutta joo, viime kädessä plagioija tekee hallaa eniten itselleen.

      Poista
    2. Kyllä minäkin sen houkutuksen ymmärrän - voihan olla myös se että on lukenut kirjan, mutta siitä kirjoittaminen on jotenkin tosi vaikeata. Mutta sitähän koulussa opetellaan! Ja sekin on minusta ihan jees, että googlaa ja katsoo mitä muut ovat kirjasta kirjoittaneet - niitähän voi käyttää suuntaviivoina omien ajatusten selkeyttämiseen jne. Mutta suorat lainaukset tai muutamien sanojen vaihdot ovat sitten asia erikseen.

      Poista
    3. Minä haksahdin kanssa siihen Orwel-teksiin, ja kerkesin kommentoida jotain siitä, että voiko olla eri suomennos, vai mitä kummaa... kun itse muistaisin tarinassa olleen sikoja... :D

      Hetken mietin, näin tämän postauksen ja palasin äkkiä deletoimaan :D

      Poista