5. maaliskuuta 2012

Melissa Bank: Nyt nappaa! (Girls Guide to Hunting and Fishing)

Melissa Bank: Nyt nappaa! (Girl's Guide to Hunting and Fishing)
Yhdysvallat 2000 (suom.2006) 
Otava, 430s.
Kindle-edition 

LYHYESTI: "It scares me how fast I go from disliking to loving him, and I wonder if it's this way to for everyone."

GENRE: Älykästä ihmissuhdekomediaa - toisiinsa liittyviä novelleja.

FIILIS: Millainen helmi minulta onkaan jäänyt lukematta!? Tämä oli juuri sitä mitä kaipasin eli sopivan älykästä ja hauskaa ihmissuhdetarkastelua. Jane elämästä seurataan lähinnä perhe- ja miessuhteita. Sivutaan tosin myös työuraa ja sanoisinkin tämän olevan ihan must-read kaikille kustannustoimittamisesta kiinnostuneilla.

Kirja sisältää yhden luvun, jossa päähenkilö on eri ja se jääkin kaikkein irrallisemmaksi kirjassa. Novellimuoto ei tee kirjasta yhtenäistä muutenkaan, mutta se ei haitannut. Banks kirjoittaa lyhyitä ja tarkkoja lauseita ja lukuja, mikä tuo kirjaan ihastuttavan rytmin.

Pidin paljon Janen ja häntä paljon vanhemman Archien suhteen kuvauksesta. Ei tässä mihinkään syvälliseen analyysiin päästä, mutta osuvaa teksti silti on. Jane on sopivan jumissa elämänsä kanssa ja hänen ajatuksensa ja kohtaamisensa ovat raikasta seurattavaa. Hän on myös kielillesesti kovin lahjakas, minkä toivon välittyneen suomennokseen yhtä hienosti kuin tähän alkuperäiseen. Monesti ajattelin, että olen  itse ollut mukana aivan vastaavassa dialogissa, mutta nämä olivat vielä hauskempia.

Niminovellissa Jane ostaa salaa How to Meet and Marry Mr.Right - kirjan. Tämän luettuaan pääsemme seuraamaan Janen päänsisäistä keskustelua kirjan kirjoittajien kanssa. Vieläkin naurattaa.

Etsiessäni muita arvioita huomasin, että kirjan yhteydessä näyttää olevan tarpeellista mainita ettei ole mikään chick-lit- lukija, mutta silti TÄMÄ kirja on aivan loistava. No, siinähän se tuli sanotuksi. Minä kyllä nimittäisin tätä kaunokirjallisuudeksi, mutta jostain tuo chick-lit - leima on tarttunut tämän mukaan? Tuleeko se siitä, että on hauska?

TÄHDET:
+ + + + (+)

Oletteko muut lukeneet Banksiä? Minun on ollut viime aikoina vähän hankalaa innostua mistään kirjasta, mutta tämä toi lohdutusta tuohon tunteeseen. Suosittelen!!

EDIT: Minulta meni tämän kirjan suomennokset sekaisin - luulin ensin, että kirjan nimi oli Täydellinen juttu.  Suomalaiset kannet ovat kirjalle näin samannäköiset, enkä tehnyt nimen suhteen suurempaa tutkimusta. Taidan lähteä lainaamaan Täydellisen jutun :)
Banksilla osallistun Jewish-American Experience- kategoriaan  So American - haasteessa (alakategoria Pennsylvania).

12 kommenttia:

 1. Tämä on mainio kirja! :) Omasta lukukerrasta on pitkä aika, mutta niin hyvän vaikutuksen kirja teki, että minulla on näitä kaksi kappaletta omana :D (Suomeksi tosin molemmat.)

  Onkohan Bank kirjoittanut muita kirjoja kuin tämän? Minä en ole onnistunut löytämään muita, mutta toivoisin, että niitä silti olisi.

  VastaaPoista
 2. heh, ja heti perään suoritetulla haulla löytyi toinenkin kirja "The Wonder Spot" :) Täytyy joskus hankkia sekin jostakin.

  VastaaPoista
 3. Voi apua, minulla ei ole nyt oikeasti aikaa lukea blogeja, mutta oli ihan pakko tulla katsomaan, mitä sanoit yhdestä suurimmista lempikirjoistani ikinä! Ah, tämä on niin _täydellinen_. Pelotti, ettet tykännyt, mutta onneksi tykkäsit.

  Minä olen lukenut tämän suomeksi (muutamankin kerran) ja suomennos (by Titta Leppämäki) on mielestäni hyvin onnistunut, mutta aion hankkia kirjan silti myös alkukielellä.

  Tuo Maijan mainitsema The Wonder Spot (Täydellinen juttu) on hyvä kirja sekin, muttei aivan yhtä loistava kuin tämä. Ehdottomasti suosittelen silti sitäkin! Ja toivon ihan hirveästi, että Bank joskus vielä kirjoittaisi jotakin lisääkin.

  Luulen muuten, että kirjoilla on chicklit-maine ihan vain siksi, että niiden kannet antavat odottaa jotakin hyvin kevyttä ja höpsöä.

  VastaaPoista
 4. Hei huomasin vasta Facebook-linkityksesi kautta, että olet laittanut kirjan suomenkieliseksi nimeksi Täydellinen juttu, vaikka se on oikeasti Nyt nappaa! Täydellinen juttu on tosiaan tuo bankin toinen kirja (The Wonder Spot).

  VastaaPoista
 5. Maija, kiva kun löytyi muitakin faneja :) kyllähän hyvää kirjaa pitää ainakin kaksi kappaletta omistaa :D

  Kiitos Karoliina tosta korjauksesta, olipa tyhmä moka ja johtuu siitä, että kirjan Täydellinen juttu kansi on sama kuin tuo Girl's Guide to Hunting and Fishinging?!!?! Voiko oll mahdollista!

  VastaaPoista
 6. Kuulostaapa juuri sellaiselta jonka haluaisin lukea ja pian! Kiitos tästä, minä olen kaivannut jotain hauskaa ja vähän kevyttä mutta ei ihan huttua. :)

  VastaaPoista
 7. Linnea, tämä on ihan varmasti hyvä kirja sinullekin! Lue! Ihanaa!

  anni.M, sattuuhan näitä. :)

  VastaaPoista
 8. Tätä kehuttiin joskus uudempana tosi paljon... Mulla on kirja roikkunut lukupinossa jo pitkään: toisaalta se vaikuttaa kiinnostavalta, toisaalta taas pelkään pettyväni siihen samalla tavalla kuin moneen muuhun suosittuun kirjaan.

  VastaaPoista
 9. Linnea - toivottavasti tämä on just se mitä kaipaat!!

  Velma - kokeilemallahan sen tietää, mutta mä en jotenkin usko että tähän voisi kamalasti pettyä, vaikkei ihan rakastuisikaan.

  VastaaPoista
 10. Ja minäkin luulin tätä perinteiseksi chic litiksi, jota en lue juuri koskaan! Nyt tuntuu siltä, että olen ollut hukkaamaisillani helmen. Kiitos kera kukkasten hienosta vinkistä!

  VastaaPoista
 11. Ai että, minä sain tämän juuri loppuun ja olipa loistava! Kiitoskiitoskiitos upeasta vinkistä!

  VastaaPoista
 12. Luin just ton Täydellisen jutun. Ihan hyvä kirja oli, haluisin lukee sen Nyt nappaan, jos se on VIELÄ parempi! :)

  VastaaPoista