12. maaliskuuta 2010

Jennifer Egan: The Keep


Jennifer Egan: The Keep
(Yhdysvallat 2006)
239 sivua.

LYHYESTI: Tarina sekoittaa taitavaan kerrontaan niin keski-aikaisen linnan jännitystä kuin vankila-arkea.

MIKSI? : Otin kirjan mukaani aivan sattumalta kun kirjaston hyllyyn oli koottu Amerikka -kirjallisuutta. Kaksi sivua luettuani olin varma, että olin tehnyt erityisen hyvän löydön. Täytyy toivoa, että muutkin tuosta teemavalikoimasta poimimani kirjat ovat samanlaisia helmiä.

FIILIS: Kirja on todella jännittävä sekoitus erilaisia elementtejä ja lukija yllättyy monta kertaa. Jossain kohtaa pelästyin, että kyseessä on jonkun sortin kummituslinnatarina, mutta tätä yliluonnollista jännitettä käytettään sopivasti ja taidolla. (En harrasta kauhu/kummituselementtejä kirjoissa enkä leffoissa). Kirjan juonta on vaikea tiivistää: Vankilassa kirjoitetaan kirjaa linnasta ja rikoksesta, voisi olla yksi kuvaus. Vähän rakastutaan. Nuoruuden kauheaksi kääntynyttä pilaa selvitetään.
Kirjan englanti on haastavaa ja lukeminen hidasta, mutta erittäin nautinnollista myös kielellisesti (suosittelen kirjaa vain kiitetettävän englannin lukutaidon omaaville). Googlailu osoitti, ettei suomennosta ole tehty tästä tai muista Eganin kirjoista, harmillista.  Kirja pysyy taitavasti kasassa, vaikka liikutaan ajassa ja asetelma on haasteellinen.

LUKUNÄYTE: s.16: "And after months and months of this faking, Danny started to believe in it again. All the normal things that had happened to him since the cave made crust over that day, and the crust got thicker and thicker until Danny almost forgot about what was underneath."

MUUTA: Kirja kysyy kysymyksiä syyllisyydestä ja anteeksiannosta. Yksi teema on yhteys toisiin ihmisiin. Välillä en ymmärtänyt kaikkea, tai jouduin lukemaan kolme kertaa samat rivit, mutta edes se ei haitannut lukukokemusta. Nauroin usein. Välillä lakkasin hengittämästä jännityksestä. Loppu on hieno. Mahtavaa!!
 

TÄHDET:
+ + + + (+)

5 kommenttia:

 1. Kiinnostavan kuuloinen kirja! Laitanpas nimen ylös...

  VastaaPoista
 2. jep, suosittelen lämpimästi! - tosin minulla iski jo semmoinen lievä kirjakrapula, että oliko se nyt NOIN hyvä, mutta ehkä se on vaan paras tallentaa se välittömästi lukemista seuraava fiilis =D

  VastaaPoista
 3. Joo noin on käynyt mullekin, että seuraavana päivänä olisinkin ehkä kirjoittanut erilaisen arvion - parempaan tai huonompaan suuntaan! :)

  Olisi ehkä ihan fiksua odottaa vaikka viikko lukemisen jälkeen ennen kuin kirjoittaa mitään, että kirja ehtisi vähän hautua mielessä, mutta en mä ainakaan malta... :)

  VastaaPoista
 4. olisi varmasti ihan viisautta odottaa, mutta luulen ettei se minultakaan onnistu. ihan kiva tietää kuitenkin että tällaista on toisillakin.

  VastaaPoista
 5. No tämä lähti heti lukulistalle talteen...

  VastaaPoista