31. maaliskuuta 2010

Elina Tiilikka: Punainen mekko

Elina Tiilikka: Punainen mekko
288sivua

LYHYESTI: Töitä ei huvita tehdä ja rahaa tarvii.Nuori nainen päätyy myymään itseään.

FIILIS: Mä en tykänny kirjasta. Tuntuu, että olisi pitänyt tykätä kun tämä on saanut niin paljon huomiota. Tästä on sanottukin jo melkein kaikki toisten (kovin positiivissa) arvioissa, eli tuossa alla nyt ihan muutama linkki, mutta niitä löytyy lisääkin.

Mä näen tämmöisiä hukassa olevia nuoria aikuisia liikaa työssäni ja jotenkin heidän kohtaamisessa usein läsnäoleva avuttomuuden tunne säilyi koko kirjan ajan. Se on varmasti aito ja välittyy, mikä on ehdoton ansio kirjalle.

Noora on mun mielestä täysin eksyksissä elämässään ja varmasti myös masentunut, mutta kun sulkee kaikki ihmiset ulkopuolelle (paitsi asiakkaat) niin apuajakaan ei ole. Nooran ajatuksenkulku saa minut vaan ihan raivoihini. Ja sitte suututtaa ne asiakkaat ja ääh. Kirja ruokkii myös jotain ihan käsittämättömiä enakkoluuloja seksityöläisen arjesta jos haluaa niitä etsiä (aargh). Mutta lisäansiona kirjalle on se, että tunteita herää ja Elina kirjoittaa ainakin jossain määrin omasta kokemuksestaan. Se on rohkeaa.

Tarina on varsin yllätyksetön kun juonen on lukenut lehtien sivuilta moneen kertaan ja loppu jää motivoimattomaksi. Kieli on tarkoituksettoman väritöntä ja lakonista ja töksähtelevää. 

MUUTA: Kannattaa varmasti lukea noita muitten arvioita.

TÄHDET:
+ + (+)


MUUALLA:
Kirjavinkit
Kirjan viemää
HS
Kirjasieppo
Susan kirjasto

5 kommenttia:

 1. Vähän samanlaisia tuntemuksia minullakin: kirja oli minusta hyvin kirjoitettu, mutta aihe ei tarjonnut mitään uutta. Sitä paitsi Nooran vetelyys oli minusta todella ärsyttävää. Minulle tuli jo mieleen, ettei "Punaista mekkoa" olisi ehkä julkaistu ellei takakanteen olisi saanut leimaa "perustuu tositapahtumiin".

  VastaaPoista
 2. No sä osasit Susa sanoa ton paremmin kuin minä. Samaa mieltä ollaan :)

  VastaaPoista
 3. Susa, lisäsin sun arvion listaan :) hyvä kun kävit muistuttamassa sun blogista!

  VastaaPoista
 4. Luin itse juuri kyseisen kirjan ja piti ruveta etsimään kielteistä palautetta siitä, kun kaikki tuntui olevan niin positiivista. Itse kun en kirjasta ihmeemmin välittänyt...

  Eniten ärsytti Nooran vetelysmäinen asenne sekä yksityiskohtien heikkous. Esim. kuinka tyhmä täytyy ihmisen olla, jos aikoo saada sossusta rahaa ja silti tallettaa satoja euroja tililleen? Myös HIV-testin kuvaus oli käsittääkseni päin mäntyä.

  Ehkä pieniä asioita, mutta jos kirjoitetaan "omakohtaisista kokemuksista" ja realismia, niin tällaisten asioiden pitäisi olla kunnossa.

  Anteeksi, että avauduin. :)

  VastaaPoista
 5. Kirsikka - täällä saa avautua! ja tästä asiastahan me ollaan myös samaa mieltä :) ja tuo mitä kirjoitat tosta sossusta ja hiv-testistä on myös just noin. Haloo!

  Tervetuloa avutumaan myös uudelleen...

  VastaaPoista