6. tammikuuta 2012

Miniarvioita

Loppuvuodelta jäi kaikenlaista roikkumaan. Tässä muutama miniarvio niistä. Nämä ansaitsivat pidemmät maininnat, mutta uutta on jo tulossa...

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja.
WSOY  2010

LYHYESTI: Kyllä minä vähän mieleni pahoitin kun tämä ei ollutkaan niin täydellisen hauska mitä kohtuuttomilla odotuksilla odotin. Siis ehdottoman huvittavaa ja toimivaa satiiria. Luulen silti että mielensäphoittaja on ollut parhaimmillaan radiossa. Enkä voi sille mitään, että tämän kohdalla suosio ja jatko-osa ärsyttää. Kyröstä tykkään kovin, lukekaa ihmeessä Kerjäläinen ja jänis.

Tästä Susan monia hauskoja lainauksia sisältävään arvioon.

TÄHDET:
+ + + (+)
Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa, valoa, valoa
Karisto 2011
Junior Finlandian voittajalla on aivan hurmaavan täydellinen alku. Muutenkin kirja on piristävän erillainen ja raikas. Joku tässä kuitenkin oli, ehkä sitten tuo nuortenkirjamaisuus. Olin aivan täysin samaa mieltä tästä Hannan kanssa. Sieltä myös linkkejä toisten arvioihin.

TÄHDET:
+ + + (+)
Natalie Taylor: Signs of Life
Yhdysvallat 2011

Natalien suunnitelma elämänsä varalle menee täysin uusiksi kun hänen aviomiehensä kuolee onnettomuudessa. Hänestä tuleekin varoittamatta raskaana oleva leski ja tuleva yksinhuoltaja alle kolmekymppisenä. Kirja käy läpi surun täyttämää vuotta kuukausi kuukaudelta ja toisaalta iloa vauvan syntymästä. Eri tunnoista kerrotaan rehellisesti ja paljoakaan kaunistelematta. Tavallaan muistelmat on perinteinen selviytymistarina, mutta siihen liittyy paljon myös aikuiseksi kasvamista ja maailmankuvan muutosta. Taylor on lukion äidinkielen opettaja ja kovin mielenkiintoisia ovat jaksot, joissa käydään läpi siltä miten monet opetuksessa käytetyt klassikot alkavat näyttäytyä eri valossa oman elämän muututtua. Iso osuus kirjassa käsittelee myös suhdetta muihin läheisiin ja ystäviin tapahtuneen keskellä. Jotain tosi häiritsevän amerikkalaista tässä kuitenkin oli ja minua myös ärsytti kuolleen aviomiehen täydellisyys. Mutta vertaistukikirjana jostain suuresta tragediasta toipuessa suosittelisin toki.

TÄHDET:
+ + + (+)

Muistakaahan äänestää Amman copycat- kansikisassa!5 kommenttia:

 1. Näitä oli kiva lukea. Vaikka tykkään pitkistä blogijutuista, tuntuu tiivistäminen joskus raikkaalta. :)

  VastaaPoista
 2. Vaikka itse pidin Mielensäpahoittajasta kovasti, jatko-osa ärsyttää jotenkin minuakin. Voihan se olla hyväkin, mutta eiköhän olennainen tullut jo sanottua ensimmäisessä kirjassa. Mieluummin luen Kyröltä seuraavaksi jotain muuta.

  VastaaPoista
 3. Nämä miniarviot olivat kivoja, lisää näitä! :)

  Hieman nyt mietityttää, kun tuli valittua Mielensäpahoittaja Itsenäisyyspäivän haasteen lukulistalle. Nyt ehkä valitsisin Kerjäläinen ja jänis-kirjan.. Mutta ehkä ihan hyvä lukea ihan yleissivistyksen vuoksi.

  VastaaPoista
 4. Miniarviot ei-niin-miellyttäneistä kirjoista miellyttävät minuakin! Täällä on Mielensäpahoittaja juuri menossa, toistaiseksi odotukset on täyttyneet :).

  VastaaPoista
 5. Miniarviot on ehdottomasti blogistaniaan vakiinnutettava juttu :)

  VastaaPoista