27. lokakuuta 2011

Ally Condie: Matched (Tarkoitettu)

Ally Condie: Matched (Tarkoitettu)
Yhdysvallat 2010 (suom.2011)
380 sivua. Tammi
Kindle edition

MIKSI?: Miten ihmeessä tämä oli mennyt minulta ohi? Löytyy jo suomeksikin. Puolisalainen mieltymykseni Nälkäpeli-trilogiaan sai kilpailijan.

GENRE: Nuoriso-scifiä(?), mutta en alkaisi lokeroimaan.

LYHYESTI: Täydellisessä yhteiskunnassa alkaa kyllästyttää.

FIILIS: Mahtavaa! Huomaan, että vaikka arvostan eniten kirjoissa kieltä ja tarinaa, en myöskään voi vastustaa hienosti rakennettua ajatusleikkiä. Aikuuisuuden kynnyksellä olevan Cassian elämä Yhteiskunnassa (Society) on laskettu todennäköisyyksien ja tutkimusten mukaisesti täydelliseksi. Kaikkien asukkaiden ruoka-annoksien kalori- ja vitamiinimäärä on optimaalinen, 17-vuotiaana heille annetaan yhteensopiva aviopuoliso ja 80-vuotiaana vuorossa on "hyvä kuolema". Informaation ylikuorimituskin on ratkaistu; on mm. 100 laulua, 100 runoa ja 100 historiallista tapahtumaa, jotka on säästetty kertomaan menneisyydestä. (Yhteiskunnan asukkaat eivät luo uutta.)

Kirja leikkii melkeinpä julman osuvasti vapaan tahdon ongelmalla. Yhteiskunnassa asukkaille pyritään antamaan juuri sen verran valinnanvaraa, että illuusio valinnasta säilyisi ja ihmiset pysyisivät tyytyväisenä. Miksi haluta pois täydellisesti suunnitellusta elämästä? Jos teet jotain kaavasta poikkeavaa, sillekin on laskettu todennäköisyys jo valmiiksi. Ihmisten analyyttisten luonnekuvausten perusteella voi ainakin näennäisesti perustella kaiken, myös vastustuksen. Uniakin monitoroidaan. Loppujen lopuksi kontrolli on kaikenkattavaa ja ahdistavaa. Onko pakotietä? Onko kuitenkin turvallisempaa pysyä hyvässä ja ennaltaarvattavassa elämässä?

Tarina ei sinällään yllätä, vaikka Condie kuljetti tarinaa monesti eri suuntaan kuin olisin kuvitellut. On kaksi poikaa, on kapina. Kuten sanottu, kirjan yhteiskuntarankennelma innosti enemmän kuin juoni, mutta kyllä tarinakin kantaa. Cassien taistelu alkaa isoisältä saadusta runosta. Sanat ovat olemassa hänelle, eikä niitä voi ottaa pois, niissä on valtaa.

Kirjan ahmaisee nopeasti, siinä on imua. Suosittelen joululahjaksi teineille ja miksei vanhemmillekin. Loistava kepeäksi välipalaksi. Nälkäpeliin verrattuna kirja on paljon kiltimpi. Meidän perheessä tästä on myös saatu lukuisia keskusteluja aikaan - kuinka paljon meillä loppujen lopuksi on vapautta valita?

MUUTA: Hieno kansi, eikö? Ihanaa, ettei sitä ole alettu muuttamaan alkuperäisestä. Seuraava osa Crossed, ilmestyy Yhdysvalloissa ensi tiistaina ja olen ennakkotilannut sen latautumaan Kindleeni silloin.

TOISALLA:
 HS
KSML 
Katinkan kirjasto
Vinttikammarissa
kirjakissan luetut

TÄHDET:
+ + + + (+ )

6 kommenttia:

 1. No nyt heräsi kyllä kiinnostus. Olen tämän kirjastossa nähnyt, mutta kansikuva on näyttänyt niin hempeältä, etten ole viitsinyt edes vilkaista takakantta... Täytyy lisätä lukulistalle.

  VastaaPoista
 2. Minä en ole vielä tutustunut Nälkäpeli-trilogiaan, mutta näin niitä siihen perustuvan elokuvan jotain koekuvauspätkiä ja kiinnostuin valtavasti. Aion siis tutustua siihen varmaan jo tänä vuonna.

  Tätä kirjaa katselin kirjastossa joku aika sitten ja melkein nappasin lainaan, mutta sinne jäi toistaiseksi. Nyt kyllä alkoi kiinnostamaan enemmän :)

  VastaaPoista
 3. Minullekaan ei Nälkäpeli-trilogia ole vielä tullut tutuksi kuin muista blogeista.

  Olet oikeassa sanoessasi, että yhteiskunta-asetelma on Condien kirjassa paljon mielenkiintoisempi kuin juoni, joka toistaa pitkälti ennalta-arvattavia asetelmia. Silti mainio kirja!

  T: Nafisan Yöpöydän kirjat-blogista

  VastaaPoista
 4. Maija - jännä juttu jos kansi näyttää hempeältä sinusta :) kirjan luettua kansi tuntuu minusta tosi osuvalta. joka tapauksessa tämä kannattaa seuraavalla kerralla poimia mukaan!

  Susa - Nälkäpeli - elokuva! En ollut kuullutkaan, mutta tietysti siitä tulee leffa :) Kirjat ovat tosi hyviä, vaikkakin aika julmiakin nuorten kirjaksi, siksi kirjoitin tämän olevan kiltimpi. Suosittelen tutustumaan molempiin. Näitä kaikkia ahmii varsin nopeasti.

  Näfiasan - ptiääkin muuttaa tuo miten linkitin blogisi, en tiennyt käytätkö nimen kirjakissaa vai miten. Ja tämä tosiaan ansaitsee lisää blogisavuja, onhan meillä jo hyvä alku :)

  VastaaPoista
 5. Ah, pidin tästä kirjasta. Se vihastutti ja kauhistutti kaikessa upeudessaan ja herätti ajatuksia siitä jos joutuisi itse elämään samanlaisessa maailmassa. Toivottavasti ei tarvitse :D

  VastaaPoista
 6. Jaahas, lukulistalle sitten vain!

  VastaaPoista