4. toukokuuta 2013

Minna Lindgren: Kuolema ehtoolehdossa

Minna Lindgren: Kuolema ehtoolehdossa
Suomi 2013
Teos 302s.

MIKSI?: Kirja alkoi näkyä blogeissa ja löytyi sattumalta sivukirjaston uutuushyllystä.

LYHYESTI: Mummot jyrää!

GENRE: Vanhus chick-littiä

FIILIS: Aivan mainio idea romaanille! Päähenkilönä on 94- Siiri ja muut ikätoverinsa. He löytävät itsensä Ehtoolehdon palvelutalosta, jossa tapahtuu koko ajan kummallisia: vanhuksia lääkitään sairaiksi, tileiltä laskutetaan outoja summia ja sotavetraaneja raiskataan suihkussa.

Kummallisuuksissa on kirjan vahvuus ja ongelma. Parhaimmillaan Lindgren kuvaa oivaltavasti miltä nykytodellisuus näyttää näistä yli 90 vuotiasta. Nämä mummot eivät ole mitään nyhveröitä, eikä heillä ole mitään menetettävää. He vitsailevat, rakastuvat, höpsöttävät, kulkevat hautajaisista toisiin, nauttivat pienistä asioista, juovat viiniä ja pitävät puoliaan. Tämä kaikki, vaikka muut pitävät heitä jo aika höperöinä.

Synkintä onkin se, millaisen kuvan saa ympärärillä olevista ihmisistä. Lapsilla tai lapsenlapsilla ei ole aikaa tai ymmärrystä, hoitajat eivät puhu suomea tai heillä ei ole aikaa, kukaan ei kuuntele, eikä keneltäkään saa apua. Ainut inhimillinen hahmo on moottoripyöräjengin Mika.

Aluksi minua nauratti raikas kertojaääni, mutta sitten aloin tulla surulliseksi. Ovatkohan asiat oikeastikin näin hullusti? Housut alas 14€, housut ylös 17€, siinä alkaa isompikin eläke kulua nopeasti.

Tarina ei ihan pysy koossa, mikä on ehkä tarkoituskin, mutta itse jäin kaipaamaan selkeämpää kaarta. Vaikeiden ja raskaiden teemojen tuominen kepeään kerrontaan on myös iso haaste, sillä sävy muuttuu mielestäni kirjan edetessä.

Joka tapauksessa aihe valinta on aivan napakymppi ja kirja tutustumisen arvoinen. Tässä on myös paljon hienoa kuvausta Helsingistä. Tuli lukiessa isoäitejäni kovasti ikävä!

TÄHDET:
+ + + +

21 kommenttia:

 1. Hei, samana päivänä kirjoitimme tästä. Minä rakastuin :)

  VastaaPoista
 2. Ajattelin ensin ettei tämä ole varmasti yhtään (!) minun kirjani, mutta tähän tuntuvat kaikki niin kovasti ihastuvan, niin ehkä minunkin on annettava kirjalle mahdollisuus... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en minäkään oikein uskonut olevani kohderyhmää, mutta raikas tämä on!

   Poista
 3. Pakkohan tämä on lukea, kun rakastaa dekkareita, mummoja ja stadia.

  VastaaPoista
 4. Vanhus -chick litiä! Kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
 5. Tunnelma muuttui tosiaan kirjan edetessä, mutta se oli vain hyvä: muuten tarina olisi ehkä jäänyt liian kevyeksi. Vanhustenhoidon hinnat ovat ihan järjettömiä! Kyllä huomaa, että näistä "nimellisistä korvauksista" päättävät ne, joilla rahaa riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä melkoisen kummallinen tämä järjestelmä ja me ihmiset jotka jotenkin tuemme sitä ja silti on jotenkin hankala keksiä että miten muuten tämä menisi. Kirjassahan ei sitä sanottu, mutta on se kyllä ihan mahdollista dementoitua ilman vahvaa lääkitystä...

   Poista
 6. Hih, minäkin tartuin kiinni tuohon vanhus -chick littiin :) Itse kuulun kirjaan rakastuneiden joukkoon. Ihan mainio teos, näitä lisää!

  VastaaPoista
 7. Vielä yksi, jolla kiinnittyi huomio termiin "vanhus chick-lit". En pidä chicklitistä joten teen tietoisen päätöksen olla huomioimatta sitä, mutta kaunokirjallinen otto nykyiseen vanhustenhoitoon saa minutkin lisäämään tämän luettavien listalle. Kiitän ja kumarran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se ehkä vaan viittasi tuohon kepeyteen ja naiskertojaan :) Suosittelen tutustumaan!

   Poista
 8. Mua myös hämmensi toi tarinan hajanaisuus, oli ihan vaikeuksia päättää, että mitähän lajia tämä romaani edusti. Tämä esittämäsi Coq-au-vin lit on kyllä aika lähellä totuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, tätä samaa on havaittavissa chick-litissä joskus.

   Poista
 9. Minäkin ihastuin tuohon "vanhus -chick lit" -määritelmään :) Tämä kuulostaa hauskalta kirjalta. Lindgrenin kynänjälki on minulle tuttua vain Suomen Kuvalehden kolumneista, mutta niitä oli aina mukava lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, multa on mennyt ohi että hän kirjoittaa SK:hon. Tämä on hauskan erilainen!

   Poista
  2. Myöhäinen kommentti siihen, ettei kirjassa ole muita sympaattisia kuin nahkatakkienkelimies: on toki!
   On pikkulapset siellä täällä, muistoissa, mielikuvissa ja julkisissa kulkuneuvoissa. Ratikassa Siiri haluaisi "rentoutua ja nauttia kauniista rakennuksista tai lasten äänistä", ja toisella matkalla hän sitten pääsee nauttimaan kelpo pikkutytön äänestä, kun tyttö heittäytyy juttelemaan pultsarin kanssa. Kun äiti kiskoo tytön Arkadiankadulla ulos, puliukko vilkuttaa ja tyttö hymyilee leveästi hampaatonta hymyä. "Tytön haalarin heijastimet hohtivat kirkkaasti."
   Ja Lindgrenin nyt löytäneille tiedoksi, että hän kirjoittaa Helsingin Sanomien jonkin päivän johonkin palaseen erinomaisia kolumneja.

   Poista
 10. Mummo chick-litiä, voi mikä ihana määritelmä! :D Mummelit kun ovat viihdekentälle astuneet mm. sarjakuvan ja rapmummo Eilan muodossa, täytyy tähänkin tutustua, että pysyy menossa mukana. Omia tekohampaita odotellessa! ;)

  VastaaPoista
 11. Kuulostaa kivalta, täytyy liittää kesän lukulistalle tämä!

  VastaaPoista