20. kesäkuuta 2011

Ben Elton: Meltdown

Ben Elton: Meltdown
Englanti 2009
480sivua

GENRE: Englanniksi on sellainen hieno termi kuin "topical fiction". En osaa suomentaa, mutta tämä oli sitä. Huumorilla maustettuna.

MIKSI?: Lentokenttäpoiminta kun piti saada jotain suht rentoa luettavaa.

LYHYESTI: "Everyone can handle success, but it's how you handle failure that really matters."

FIILIS: Jimmy on saanut kaiken mahdollisen, ilman että on juurikaan tehnyt töitä sen eteen. Sattumien kautta hän päätyy pankkiuralle ja rikastuu aivan käsittämättömällä tavalla nousukauden mukana. Kuten myös koko opiskelukavereiden porukka. Perhe asuu upeassa talossa Lontoossa ja viettää yltäkylläistä elämää. Ansiot ja bonukset ovat niin suuria, että suhteellisuudentajua on vaikea säilyttää. Mutta yhdessä yössä kaikki muuttuu.
Elton on ottanut haastavan tehtävän kirjoittaa muutaman vuoden takaisesta maailmanlaajuisesta finanssikriisitä erään perheen tarinan kautta. Kirja sortuu kuitenkin olemaan enemmän yhteiskuntarakenteita, pankkijärjestelmiä ja finanssimaailmaa arvosteleva tutkielma kuin kaunokirjallinen teos.

Parasta tässä on kohdat, joissa Jimmy perheineen opettelee elämään köyhästi. Elton osaa naurattaa. Miten erilainen onkaan maailma, jossa joutuu miettimään onko vaippa liian märkä vai voisiko säästää ja odottaa vielä - verrataen siihen, että lastenhoitajat ovat tehneet aikaisemmin lähes kaiken. Sinällään kiinnostavista asetelmista ei ole kuitenkaan saatu tarpeeksi irti.

KIRJAILIJASTA: Eltonilta on suomennettu neljä romaania. Vauvahorkan olen lukenut, joskus ennen blogia ja se oli ihan ok. Mitä kokemuksia teillä muilla on Eltonin kirjoista?

TÄHDET:
+ + (+)
(Minusta on tullut tosi tiukkis näitten tähtien kanssa.)

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut myös Vauvahorkan sekä sen Tappavan kuuluisan. Molemmat ihan ok, mutteivat mitään ihan huikeita lukukokemuksia kuitenkaan. Sellaista perus-viihdyttävää ;)

  VastaaPoista
 2. Minä olen lukenut neljä Eltonilta suomennettua kirjaa (Vauvahorkka, Popcorn, Eedenistä vikaan ja Tappavan kuuluisa) onkohan enempää suomennettukaan?

  Kaikista kirjoista on jo pitkä aika, mutta pidin kaikista. Etenkin Tappavan kuuluisa jäi mieleen hyvänä lukukokemuksena, varmaankin siksi, kun Big Brother oli vielä ihan uusi juttu.

  Jotenkin yhdistän mielessäni aina Ben Eltonin ja Nick Hornbyn: pidän molempien kirjoista, vaikka jo lukiessa huomaa, että ei tämä kyllä ole hirveän hyvä kirja. Jännää :)

  Maija/Kirjojen keskellä

  VastaaPoista
 3. niinpä - samaa mieltä teidän kanssa Susa ja Maija, nämä ovat sellaisia ok-kirjoja, perus-viihdyttävää. Hornby tulee tosiaan aika lähelle, mut oon tykännyt niistä kyllä vähän enemmän.

  VastaaPoista
 4. Heh... luin "lenttokenttäpoiminnan" väärin: luin sen "lentokenttäpommina", johon tuo kuva olisi sopinut niiiiin hyvin! Ja ei, tyyppi on mulle tuntematon, mutta lukisin tuon kyllä mielelläni. Arvosteleva tutkielma tai kaunokirjallinen teos... molemmat ovat mielenkiintoisia. Laitan lukulistalle.

  VastaaPoista
 5. heh, lentokenttäpommi kuulostaa pahalta näinä aikoina ;) lue vaan ja kerro sitten mitä mieltä olet!

  VastaaPoista