21. maaliskuuta 2011

Lastenkirjasuosikit - NYT

Kun en saa mitään aikuista kirjaa aikaan, niin lastenkirjoista onkin jäänyt kirjoittamatta jo aivan liian kauan - Sonja niistä kyselikin KMMM-kirjoituksen yhteydessä.Meillä käydään läpi todella suuri määrä lastenkirjoja ja vain harvat niistä jäävät mieleen tai kolahtavat (ainakaan hyvällä tavalla). Tässä esiin nostetuista kirjoista voisi kirjoittaa paljon enemmän, mutta nyt vaan mainintoja vinkeiksi. Eli meidän 5-vuotiaan prinsessan suosikkeja (ja äidin) ovat juuri nyt esim.:

Tiina Nopola: Siiri- kirjasarja. Siiri ja söpöt Iso-Otto, Keski-Otto ja Pikku-Otto seikkailevat näissä. Käsittelee paljon pienten ihmissuhteita ja ystävyyttä ja muuta arkista mihin tuon ikäiset törmäävät. Kivat kuvat.

Ursula Jones: Prinsessa vailla valtakuntaa. Tämä on aivan ihana.
Kaikessa perinteisyydessään kokonaisuus pysyy kuvitukseltaan ja tarinaltaan raikkaana. Kirjaa esitteli enemmän ainakin Mari A. - blogissaan.

Katri Tapola: Unilintu ja uljas sankari. Kuvitukseltaan ja tarinaltaan erikoinen - herättää miettimään ja houkuttelee seikkailuun.Aino Havukainen ja Sami Toivanen: Tatu ja Patu - kirjasarja. Meillä piti ikää tulla tuo 5, että nämä alkoivat upota. Nyt ne ovatkin sitten suursuosikkeja. Näitä on tosi hauska aikuisenkin lukea ja tutkia.

Kirsi Kunnas: Kuka on nähnyt tuulen? Olen kertonut useaan otteeseen Kunnas - faniudestani ja tämä ihanuus saatiin omaan hyllyyn kuten myös Tapahtui Tiitiäisen maassa. Nämä ovat vaan yksinkertaisesti mahtavia ja kuvitukseen on panostettu erityisesti. Näitä jokaisen lapsen PITÄÄ kuulla, sen pitäisi olla lakisääteistä ;)Hyllystä meiltä löytyy vain vähän kirjallisuutta, mutta Satusaari-kirjasarja on osoittanut erittäin riittoisaksi. laadukkaaksi ja antoisaksi. Siitä kirjoitan joskus paremmalla ajalla lisää.

13 kommenttia:

 1. Meillä on nyt tuo vajaa 4 vee innostunut Tatusta ja Patusta, hyllystämme löytyykin suurin osa heidän kirjoistaan. Niissä on niin paljon katsottavaakin, kaikkea pientä hauskaa jujua.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin piti tulla 5 vuotta täyteen. Pojallani on lievää puheenkehityksen viivästymää, joka toisinaan on rajannut kirjavalintoja. Mutta sitten taas kun kiinnostus on suuri, niin lukeminen auttaa tuon suhteen todella paljon.
  Isoimmat kiitokset siltä osin menee juuri Tatulle ja Patulle, sekä Risto Räppääjälle :)

  VastaaPoista
 3. Mä luulen et taru ja pari ei oo oikein sopineet tuon prinsessaimagoon aiemmin, mut nyt maailma alkaa selvästi laajeta ja eri jutut kiinnostaa esim. eri työpaikAt jne. Pitää kokeilla noita Risto räppääjiä kanssa!

  VastaaPoista
 4. Tatu ja Patu siis, tosi kiva tämä kännykän automaattinen kirjoituskorjaus ;)

  VastaaPoista
 5. Ihanan tyttömäisiä suosikkeja! Meillä kuulijat ovat poikia, ja prinsessakirjat eivät kiinnosta. Sen sijaan esimerkiksi Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä on ollut yksi ihastus, josta kuulin vasta taas tyttöperheestä, ettei ollut kiinnostanut ollenkaan.

  Tatu ja Patu on kyllä mahtava sukupuolirajat ylittävä kirjasarja! Outolan pojilla on tyttömäinen kirjasisar Veera, ja hänen mukaansa nimetyt kirjat ovat myös hauskoja! Suosittelen esimerkiksi Veeran keittiöpuuhat -kirjaa, ellette ole vielä tutustuneet.

  VastaaPoista
 6. Tatu ja Patu kiinnostivat omaa poikaa tuonne vitosluokan kynnykselle asti, joten silläkin tavalla aivan huippusarja, samaten Risto Räppääjät hän halusi kerätä n. nelosluokkalaisena itselleen kaikki, ja niitä sitten Huutonetistä yhdessä metsästettiin. Olen ehdottomasti samaa mieltä, että Kirsi Kunnaksen lukeminen lapsille pitäisi olla lakisääteistä! Ainakin neuvoloissa niitä pitäisi kehottaa lukemaan lapsille!

  VastaaPoista
 7. Meille Tatut ja Patut vilahtivat kuin itsestään Veera-kirjojen kautta. Ovatko Veerat tuttuja? Niissähän seikkailevat myös Tatu ja Patu, mutta päähenkilö on pieni Veera-tyttönen. Oma tyttäreni oli hieman yli kolmevuotias innostuessaan niistä ja Tatu ja Patu tulivat omina kirjoinaan sitten hieman yli vuotta myöhemmin.

  Myös Siirit ovat suursuosikkeja meillä. Samoin Kirsi Kunnaksen runot, ja runot ylipäätään.

  Meillä muuten eivät Kunnaksen kirjat jostain syystä uppoa lapsille. Poikkeuksena ovat Kaksitoista lahjaa joulupukille, jota Joulutyttö rakastaa sekä Hurjan hauska autokirja, josta kolmevuotias bongailee kulkuneuvoja.

  Ihanaa, että nyt ollut paljon bloggauksia lastenkirjoista. Sellaista suunnittelen itsekin. :)

  VastaaPoista
 8. Kiva pyrähdys lastenkirjoihin. Minulla ei ole lapsia enkä ole lastenkirjoja paljoa lukenut lapsuuden jälkeen, mutta ajattelin lähiviikkoina heittäytyä lastenkirjojen maailmaan. Tarkoituksena olisi tutustua ainakin Tatuun ja Patuun, Risto Räppääjään, Maukkaan ja Väykkään... Onhan noita helposti monta, jotka kiinnostaa.

  VastaaPoista
 9. Jos pidät Mervi Lindmanin kuvituksista, suosittelen kovasti hänen omia Memmuli-kirjojaan sekä Katerina Janouchin Ilona-kirjoja. Tai no, varsinkin jälkimmäiset saattavat kyllä olla jo liian lapsellisia 5-vuotiaalle, en tiedä.

  Oletko muuten jo lukenut tämän: http://thecatsmeow1969.blogspot.com/2011/03/reason-not-to-get-iphone.html

  En tiedä, mistä teksti on alunperin (törmäsin siihen itse Facebookissa), mutta tuo oli ensimmäinen linkki, jonka löysin Googlella. Nauroin tälle ihan hysteerisenä!

  VastaaPoista
 10. Kolme Ottoa herättivät suurta kiinnostusta meilläkin, varsinkin kaimassaan. Ja Tatu ja Patu ovat tietysti olleet kestosuosikkeja ensimmäisestä kirjasta lähtien.

  VastaaPoista
 11. Ärsyttävää olla reissussa kun tulee hyviä kommentteja paljon ja keskustelua! Kiitos myös hyvistä vinkeistä, niihin aion ehdottomasti tutustua. Memmuli on tuttu ja kovasti tykätty. Noita veeroja en ole nähnyt, mutta nyt täytyy etsiä käsiin. Välillä tuntuu että lapsi kestää Kunnasta äidin iloksi, mutta kyllä ne lorut korvaa selvästi kutittaa.

  VastaaPoista
 12. Oi, onpa ihanaa, että lastenkirjallisuus saa näkyvyyttä täällä blogimaailmassa - iloitsen!

  Suosittelen Parvelan Keinulautaa, Karusellia ja Onnenpyörää. Virpi Talvitien kuvitus on I-H-A-N-A! Ja kirja herättelee ajatuksia myös aikuisessa.

  Ja Maukka ja Väykkä on kyllä ihan ykkönen!

  VastaaPoista
 13. Katri Tapolaa pitääkin etsiä kirjastosta ensi käynnillä. Tatu ja Patu ovat meidän ykkössuosikit ja äitiä välillä ärsyttää ja välillä ihastuttaa ne kirjat. pääsimme katsomaan teatteriin Tatua ja Patua ja sen jälkeen on meillä oltu niiden lumoissa. Prinsessa todellakin iskevät. Ja mua ihastutti tuon kirjan kuvitus. Viimeksi lapset saivat valita kirjat itse - postaan taas viikonloppuna valinnoista...

  VastaaPoista