31. lokakuuta 2011

arpajaisvoittajat:

hiphei!
Me olemme muuttaneet!! Lainalaatikot on palautettu (mikä ei tarkoita, että tavarat olisivat paikoillaan), pallot ovat tippuneet ja kärsivällisyyden armolahjaa odotan yhä. Mutta koti on NIIN ihana!!
Muuton kunniaksi myös arpajaiset tulivat päätökseen, eli arvontakone arpoi voittajat:

Lahjakortti menee Norkulle Nenä kirjassa- blogiin. ONNEA!
Muut voittajat on KAtja Lumiomena-blogista. Katja saa valita itselleen kirjan, mikäli minulta löytyy jotain mitä hänellä ei vielä ole :) Kai nyt jotain sentään? :)
Ja palkinnon saa myös Liisa Luetut, lukemattomat - blogista.

Ottakaa yhteyttä niin sovitaan kirjoista. Pyydän kärsivällisyyttä myös teiltä, sillä palloja tippuu päähän siihen tahtiin, etten ihan toimi edes normaalinopeudella.

Nyt minulla on SE huone, josta voi katsella Saimaalle, lukea ja haaveilla. Blogikin siis  päivittyneen tiuhemmin taas.



28. lokakuuta 2011

kesken ja jonossa

Kun en saa luettua loppuun, enkä pääsen niiden kirjojen kimppuun jotka odottavat pinossa (tai siis laatikoissa, jossain niistä), anna viitteitä tulevasta:

Joonas Kostig: Kaikki on sanottu
Ensimmäsistä sivuista olen ollut fani. Isän kuoleman ympärille rakentuva sukupolviromaani vaikuttaa lupaavalta. Tämä kuitenkin vaatii oman tilan, joka ei ole tämän muuton keskellä, mutta pian pian. Blogeissa tätä ei vielä ole ollutkaan, mutta odotan huomiota tälle.










Robert Goolrick: Luotettava vaimo
Insinöörin kirjahyllystä ja Satun luetuista poimittu "murhaballadi" on melkein luettu. Erikoinen kirja, josta kuulette pian lisää.












Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
Kyrö-fanina odotan kovasti saavani käsiini sen Jänis-kirjan, mutta sillä aikaa ajattelin vihdoin lukea tämän. Kaikki hypetys on näköjään saanut aikaan sen, että odotin jotain ylihysteerisen hauskaa. Ei se ollutkaan. Hauskaa kuitenkin.









Lionel Shriver: Jonnekin pois
Tätä odotan kovasti, erityisesti Leena Lumen, Jennin ja Inan Lily -arvioiden innostamana. Pian.











Päälimmäisistä laatikoista(?) löytyy myös Johanna Venhon Syntysanat, Meritta Koiviston Poissa, ja Richard Powersin Suopeus. Muutamia mainitakseni.

27. lokakuuta 2011

Ally Condie: Matched (Tarkoitettu)

Ally Condie: Matched (Tarkoitettu)
Yhdysvallat 2010 (suom.2011)
380 sivua. Tammi
Kindle edition

MIKSI?: Miten ihmeessä tämä oli mennyt minulta ohi? Löytyy jo suomeksikin. Puolisalainen mieltymykseni Nälkäpeli-trilogiaan sai kilpailijan.

GENRE: Nuoriso-scifiä(?), mutta en alkaisi lokeroimaan.

LYHYESTI: Täydellisessä yhteiskunnassa alkaa kyllästyttää.

FIILIS: Mahtavaa! Huomaan, että vaikka arvostan eniten kirjoissa kieltä ja tarinaa, en myöskään voi vastustaa hienosti rakennettua ajatusleikkiä. Aikuuisuuden kynnyksellä olevan Cassian elämä Yhteiskunnassa (Society) on laskettu todennäköisyyksien ja tutkimusten mukaisesti täydelliseksi. Kaikkien asukkaiden ruoka-annoksien kalori- ja vitamiinimäärä on optimaalinen, 17-vuotiaana heille annetaan yhteensopiva aviopuoliso ja 80-vuotiaana vuorossa on "hyvä kuolema". Informaation ylikuorimituskin on ratkaistu; on mm. 100 laulua, 100 runoa ja 100 historiallista tapahtumaa, jotka on säästetty kertomaan menneisyydestä. (Yhteiskunnan asukkaat eivät luo uutta.)

Kirja leikkii melkeinpä julman osuvasti vapaan tahdon ongelmalla. Yhteiskunnassa asukkaille pyritään antamaan juuri sen verran valinnanvaraa, että illuusio valinnasta säilyisi ja ihmiset pysyisivät tyytyväisenä. Miksi haluta pois täydellisesti suunnitellusta elämästä? Jos teet jotain kaavasta poikkeavaa, sillekin on laskettu todennäköisyys jo valmiiksi. Ihmisten analyyttisten luonnekuvausten perusteella voi ainakin näennäisesti perustella kaiken, myös vastustuksen. Uniakin monitoroidaan. Loppujen lopuksi kontrolli on kaikenkattavaa ja ahdistavaa. Onko pakotietä? Onko kuitenkin turvallisempaa pysyä hyvässä ja ennaltaarvattavassa elämässä?

Tarina ei sinällään yllätä, vaikka Condie kuljetti tarinaa monesti eri suuntaan kuin olisin kuvitellut. On kaksi poikaa, on kapina. Kuten sanottu, kirjan yhteiskuntarankennelma innosti enemmän kuin juoni, mutta kyllä tarinakin kantaa. Cassien taistelu alkaa isoisältä saadusta runosta. Sanat ovat olemassa hänelle, eikä niitä voi ottaa pois, niissä on valtaa.

Kirjan ahmaisee nopeasti, siinä on imua. Suosittelen joululahjaksi teineille ja miksei vanhemmillekin. Loistava kepeäksi välipalaksi. Nälkäpeliin verrattuna kirja on paljon kiltimpi. Meidän perheessä tästä on myös saatu lukuisia keskusteluja aikaan - kuinka paljon meillä loppujen lopuksi on vapautta valita?

MUUTA: Hieno kansi, eikö? Ihanaa, ettei sitä ole alettu muuttamaan alkuperäisestä. Seuraava osa Crossed, ilmestyy Yhdysvalloissa ensi tiistaina ja olen ennakkotilannut sen latautumaan Kindleeni silloin.

TOISALLA:
 HS
KSML 
Katinkan kirjasto
Vinttikammarissa
kirjakissan luetut

TÄHDET:
+ + + + (+ )

25. lokakuuta 2011

Voi kirjamessu sentään!



Miten maailmassa voi olla mahdollista, että kun jo vuosi sitten päätin, että 2011 menen kirjamessuille satoi tai paistoi, niin tuo päivä valikoituu meidän perheen MUUTTOPÄIVÄKSI?!?!(Huomautettakoon, että emme ole muuttaneet 5,5 vuoteen) Ja blogitapaaminen ja kaikki jää taas välistä, nyyh. Vielä viikko sitten olin sitä mieltä, että eiköhän me saada tämä sille mallille ennen viikonloppua, että mamma "piipahtaa" tuon 2,5h ajomatkan päähän messuvierailulle. Mutta sitten tuli pari muuttujaa, ja parkettihiojallakin kestää. Eikä tätä kuuta ole ihan kamalasti jäljellä...
 
Minulla on muuten NIIN kova ikävä kirjojen pariin ja blogeihin, että pakahduttaa. Onneksi olen sentään jotain lukenut.

Ja yksi huone valmistui tänään, se on 6v:n itse suunnittelema: "Voi ihanaa, minun huoneeni hohtaa pinkkiä", hän sanoi ihastuneena lopputuloksen nähtyään. Toivottavasti itsekin olen yhtä ihastunut kun tämä kaikki on ohi. Ehkäpä saatte jopa nähdä kuvan tai kaksi :) Ja hyviä messuja, jään odottamaan kuulumisia sieltä!

24. lokakuuta 2011

Lahjakorttiarvonta! Vielä ehdit!

Kurkkaa täältä ja osallistu! Aikaa 31.10 asti.



22. lokakuuta 2011

kadonnut kirjatermi

Kävin muutaman tunnin vierailulla Helsingissä paetakseni remppaa ja muuttoa (joka on muuten edistynyt varsin hyvin). Piipahdin tietysti Akateemisessa. Olen halunnut pitkään lukea jotain ruotsiksi ja ostinkin Jo Nesbon Huvudjägarna -minikirjan. Onko sen nimi minikirja?! Mitä pidätte formaatista? Ruotissa näitä kait kutsutaan excess -kirjoiksi. Kirjan koko on siis 8x12cm ja sivut ovat ohuita kuin Raamatussa. Kirjaa luetaan pystysuunnassa ja yksi sivu on yksi aukeama. 350sivun kirja menee todella pieneen tilaan! Minusta tämä on aika hauska. Onko joku muu teistä kirjoittanut näistä? Onko tälle joku suomenkielinen nimi? Ensimmäinen käyttökokemus on positiivinen, vaikka sivunkääntäminen vaatiikin vähän opettelua kun ovat niin ohuet. Luen tosin niin hitaasti ruotsiksi, että verkainen sivunkääntö sopii lukutahtiin hyvin.

Hinta oli 12.90€ eli hitusen enemmän kuin uutuuspokkari. Voisi olla halvempikin...


Ps. Muistakaa osallistua arvontaan! (kts. edellinen postaus)

11. lokakuuta 2011

bloggaaja goes jonglööri + ARVONTA



PALLOJA ILMASSA TÄNÄÄN: 
Laskujen maksu, remonttitarvikkeiden ostoa, opintojen viikkotehtävä,  5 lasta hoidettavana (joista 2 vauvaa), yhdet asuntokaupat (anopin kanssa), lapsen kanteletunti, pyykkivuori, kanien muutosta sopiminen, tyhjän jääkaapin taikominen täydeksi, keskeneräinen joululahjalapanen, tavaroiden purkaminen matkan jälken, puhelu ystävältä ja viesti toiselta, koko omaisuuden pakkaaminen laatikoihin ja säkkeihin, iltasatu, vähän riitaa, sen uuden kodin pintarempan suunnittelu, imetystä vähintään 3 tunnin välein, vanhan asunnon tapetointi, tiskit.
Ai niin, tietääkö joku miten saa piirrustuksen pois tapetista?!?
Jos ei joku pallo kohta tipu, niin ihmeitä näköjään tapahtuu.
Tai sitten olen supersankari, mutta se paljastui vasta nyt.

Koska en ehkä kuitenkaan ole saanut supervoimia ja seuraavien 20 päivän ohjelma on hyvin vastaavanlainen, blogi saattaa olla vähän hiljaisempi.
(Tarkempi saattaa huomata ironian ja sen, ettei lukemista mainita lainkaan. Toisaalta sitä ei myöskään tiedä: joskus kun on liikaa tekemistä,
niin blogi ja lukeminen on hyvä keino paeta kaikkia hommia.) 

ARVONTA:
Jotta täällä tapahtuisi ainakin jotain, järjestän arvonnan.
Voittaja saa 25€ lahjakortin adlibris.com -verkkokirjakauppaan.
Kakkoselle ja kolmoselle luvassa on kirjat oman valinnan mukaan. Erityisesti haluan arpoa  Antti Tuomaisen Parantajan (kovakantinen, uusi)
 -sekä kirjailija että kirja kaipaa blogisavuja.
Mahdollisuus oman kiinnostuksen mukaan on voittaa myös esim. Rakkauden aikakirja, Kehonpalvoja, Naapurit, Aleksanterin opettaja tai Rautasydän 
(lista mahdollisesti vielä täydentyy). 

Osallistu liittymällä lukijaksi tai olemalla sellainen ja jättämällä kommentti.
Toisen arpalipun saat linkittämällä arvonnan Parantaja - kuvalla.
Arvonta päättyy 31.10, jolloin kaikki on valmista.  Tai ainakin pitäisi olla.


10. lokakuuta 2011

Inna Patrakova: Naapurit

Inna Patrakova: Naapurit
Suomi/Venäjä 2011
190 sivua. Helsinki-kirjat


MIKSI?: Kun täällä meillä päin tulee harjoiteltua naapuruutta venäläisten kanssa päivittäin, niin täytyyhän siitä kertova kirja lukea.

LYHYESTI: Suomalainen pariskunta saa uusrikkaat venäläiset mökkinaapurit Saimaalle.

FIILIS: Kaikenlaisten häirikkönaapurieden jälkeen saapuu pahin mahdollinen katastrofi Leppästen mielestä: venäläiset naapurit. Voiko roskakatokseenkaan mennä enää kuin luotiliiveissä?

Patrakova rakentaa tarinansa leikitellen stereotypioilla. Kyytiä saavat niin suomalaiset kuin venäläisetkin: tässä onkin kirjan ehdoton vahvuus. Kirjailija on Suomessa asuva venäläinen, joten hän tietää mikä tällä puolen rajaa vaikuttaa täysin kummalliselta (esim. roskien lajittelu) ja hänellä on myös riittävästi tietämystä siitä, mikä suomalaisia vastaavasti ihmetyttää rajanaapureissaan. Kumpikaan osapuoli ei pääse loistamaan tässä asetelmassa. Yhteistä löytyy lähinnä viinanjuonnissa, mutta onneksi myös hädässä autetaan. Yksi näkökulma lisää tulee Leppästen tyttärestä, joka vanhempiaan ärsyttäkseen opiskelee venäjää yliopistossa. Päästäänpä tarinassa vierailemaan Pietariinkin varsin rajuin seurauksin.



Kirja on varsin lyhyt ja sopiva välipalakirjasi. Siinä on tavallaan kaksi tarinaa, joiden yhteenliittäminen ei ihan onnistu. Kärjistykset toimivat hauskuuttajina, mutta toisaalta olisin toivonut menemistä pintaa syvemmälle. 

(Itse olen vieraillut Venäjällä useasti, tosin pitkälti avustustarkoituksissa, mutta myös lomilla. Tyttäreni aloitti Suomalais-Venäläisen koulun eskarissa. Minulla on venäläisiä ystäviä jne.. SILTI on myönnettävä, että väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja löytyy itseltä ja lähipiiristä vaikka muille jakaa. Niiden niittämiseen tarvitaan paljon lisää kanavia.)

MUUTA: Aihe on ehdottoman tärkeä! Mahtavaa, että Suomessa julkaistaan tällainen kirja. Tuntuu ikävältä luokitella, mutta minä en ainakaan tiedä yhtään venäläisen maahanmuuttajan kirjoittamaa kirjaa tämän lisäksi. Löysin muuten sivuston ruslania.com jossa myydään kirjoja, jotka liittyvät Venäjään tai ovat venäläisten kirjoittamia. Kannattaa tutustua!

JA VIELÄ: Kansi on minusta hauska ja tarkasti kirjalle tehty. Takakantta en sijaan suosittle lukemaan. Ikävä kyllä siinä on taas hyvä esimerkki siitä, miten pieleen takakansitekstin voi kirjoittaa. Kommenteissa Mari A. kertoi lukeneensa kirjailijan esikoisen(?) Tulkki. Onko muut lukeneet sitä?

TÄHDET:
+ + + (+)

3. lokakuuta 2011

Katie Arnoldi: Kehonpalvoja

Katie Arnoldi:Kehonpalvoja (Chemical Pink)
Yhdysvallat (suom. 2011)
263 sivua, Helsinki-kirjat

MIKSI?: Kehonrakennusaihe kiinnosti minua, koska lähipiiriini kuuluu monia lajista innostuneita. Itse tunnen asiaa kohtaa pelonsekaista kunnioitusta ja ihmetystä. ("Kehonrakennukseen" kuuluu useita eri lajeja, joista toiset ovat terveempiä kuin toiset.  Kirjassa esitetty todellisuus on sieltä sairaammasta ääripäästä.)

LYHYESTI: Aurora myy ruumiinsa ja sielunsa treenatakseen raskaan sarjan ammattilaiseksi.


KIRJE KIRJAILIJALLE: "Hei Katie! Arvostan sitä, että kirjoitit kirjan erinomaisella taustatutkimuksella itsellesi tutusta aiheesta. Henkilöhahmosi ovat myös pelottavalla tavalla todentuntuisia.

Charlesin tapa hallita ihmisiä on todella vastenmielinen. Auroran motiivit kiinnostivat minua eniten: Miksi hän on valmis uhraamaan kaiken itsemäärämisoikeutensa, terveytensä ja läheiset ihmissuhteensa saavuttaakseen menestystä kehonrakentajana?  Olisin halunnut päästä hänen päänsä sisään vielä enemmän tämän kysymyksen osalta.

Minua kuitenkin nolottaa kirjoittaa tätä kirjettä sinulle. Kirjasi sisälsi niin paljon sairaita ja pervoja kohtauksia, etten olisi halunnut lukea niitä. Vaikutti siltä kuin olisit kirjoittanut kirjaasi kaikista pimeimmät koskaan mieleentulleet jutut lainkaan niitä suodattamatta. Menetin ruokahaluni romaanisi parissa. Laittomien lääkeaineiden käyttäminen ja niiden aiheuttamat muutokset Auroran kehossa olivat yhtä lailla ällöttävää luettavaa. Siihen olit varmasti pyrkinytkin.

Minua kiinnosti kirjassa erityisesti vääristynyt kehonkuva ja ihmissuhteet. Auroran suhde tyttäreensä järkytti ja sopii kuvaukseksi myös muihin tilanteisiin, joissa vanhemman huomio on kokonaan toisaalla. Osasit yllättää tapahtumilla, eikä kirjaa voi syyttää ennaltaarvattavaksi. Kirjan rakenteessa ja siirtymissä oli myös jotain hyvin raikasta.

En silti voi sanoa nauttiineeni kirjastasi, vaikka sinulla on kirjoittamiseen lahjoja. Ainakin tulin lukeneeksi jotain, mitä en tavallisesti ikinä lukisi. Jos kirjoitat seuraavaksi jotain vähemmän pervoa, luen sen mielelläni. Kehonrakennus (vielä naisten!) on aiheena äärimmäisen kiinnostava.

Terv. ilmeisen konservatiivinen suomalainen kirjabloggari"

KIRJASTA SANOTTUA:
"Luin kirjan yhtä soittoa, neljässä ja puolessa tunnissa, en vain voinut laskea sitä käsistäni. Koominen ja kammottava, sadistinen ja hillitön, traaginen ja hauska, kaikkea samanaikaisesti. Miten mahtavan, K-18-elokuvan tästä saisi jonkun John Malkovichin kaltaisen näyttelemällä, iljettävällä päähenkilöllä, joka rakastaa lihaksiaan sukupuolettomiin muotoihin rääkkäviä naisia. En ole koskaan lukenut mitään tämän kaltaista. Tämä on kuin Marquis de Sade olisi päässyt taas irti ja kolkuttelisi kotioveamme lemmenluullaan.”
-LIZ SMITH, NEW YORK POST
TÄHDET:
+ + +

Chicago, nauru, äitiys

Minäkin lähdin mukaan leikkiin ja tämä oli niin kiva, että täytyi tätä varten ihmisten ilmoille. Kiitos Paula sanoista, aivan uskomattomat valinnat!! 

Chicago - Rakkautteni tuohon kaupunkiin on jotenkin hassua. En ole niinkään kiintynyt tiettyihin paikkoihin, vaan kokonaisuuteen: skyline, downtown, magnificent mile. Minusta on mahtavaa kulkea sen kaduilla ja kääntää niskaa kohti pilvenpiirtäjien kattoja. Ehdoton lempipaikkani on pieni niemenkärki, jonka päässä on planetaario. Sieltä näkee koko kaupungin. Tähän kaupunkiin liittyy erityisen paljon rakkaita ihmisiä ja ihania muistoja kymmeniltä vierailuilta.

pelit - Hurahdan aina peleihin, ovat ne sitten lauta-, pleikka-, wii-, iPhone, pokeri- tai tietokonepelejä. Voisin kuulua johonkin pelaajien AA-kerhoon ja yritänkin rajoittaa pelaamista. Arki on onneksi niin kiireistä, että pelaaminen on jäänyt vähälle.  Mahtavaa on kun 6v. alkaa osata pelata: se on mukavaa yhteistä ajanvietettä silloin tällöin.

nauru - Olen viime aikoina nauranut usein. Nauruni kuulostaa vieraalta, sillä se oli välillä pitkään kateissa. Hassua, etten ymmärtänyt ikävöiväni naurua. Vauvamme on myös alkanut nauraa, eikä suloisempaa ääntä ole olemassakaan.

elämys - Haluaisin taistella elämyskeskeisyyttä vastaan, arjen puolesta. Elämyksiä voi toki kokea arjessakin: kirja säväyttää, hyvä keskustelu tuo oivalluksen, pyörälenkki lapsen kanssa vie seikkailuun, hiljainen hetki pysäyttää. Toki kaipaan sopivasti myös uusia maisemia, tuoksuja, haasteita, extremeä.

äitiys - Jatkuva ihmetyksen ja kiitoksen aihe. Äitinä olemista opin joka päivä jotain, mutta silti tuntuu että olen ihan aloittelija. Parasta äitiydessä on lapseen tutustuminen ja yhteiset hetket. 

Jos haluat vielä leikkiä, niin kerro siitä kommenteissa!! Saat minulta sanoja.

2. lokakuuta 2011

Vaaroja

Tää häippäsi kauniisiin maisemiin kirjapinon kera. Eihän täällä onneksi ees nettiyhteys toimi, niin voi keskittyä lukemiseen :) Syyskuu jäi nyt vaille yhteenvetoa, mutta ehtiihän tuon. Hyvää viikkoa ihanille lukijoilleni! Muuttoarvonta tulossa pian (blogi ei muuta, bloggaaja vaan).


- Posted using BlogPress from my iPhone